Råd till debutanter

Funderar du på att skicka in ditt manus till ett bokförlag? Då kan jag tipsa om Författarförbundets webbplats och sidan ”Råd till debutanter” som ger raka svar på frågor om dina rättigheter, om att skriva avtal, royalty m.m. Här är några av rubrikerna:

  • Hur skyddar jag mitt manus?
  • Vilket förlag ska jag välja?
  • Hur lång tid måste jag vänta på svar från förlaget?
  • Vad ska jag tänka på när jag tecknar förlagsavtal?
  • Är det vanligt att man inte accepterar förlagets första bud?
  • Kan jag få hjälp att granska mitt avtalsförslag?
  • Vad innebär ett förlagsavtal?
  • Vilka förpliktelser har jag som författare?
  • Hur beräknas och utbetalas min royalty?
  • När får jag min royalty utbetald?

Sveriges Författarförbund (med kansli på Drottninggatan i Stockholm) är en facklig organisation med lång erfarenhet av att arbeta med ekonomiska, juridiska och sociala frågor som rör det litterära yrkesutövandet. Författarförbundet har i dag drygt 3 000 medlemmar. Kolla in deras webbplats: Sveriges Författarförbund