Punktlista på rätt sätt

Övertygad om att du kan göra en punktlista? Betydligt färre bemästrar den konsten än vad man skulle kunna tro! Vi börjar med några enkla skrivregler som handlar om kolon, kommatecken och stor eller liten bokstav. Sedan ska jag berätta om det allra vanligaste misstaget, det är nämligen av ett helt annat slag.

Skrivregler

Är leden korta har man liten begynnelsebokstav vid varje led. Sista ledet avslutas med punkt. Inget kolon efter ordet ”är” och punkt efter sista ordet i listan.

Siffror är vanligt:

Saker man kan ha i köket är
1. potatisskalare
2. visp
3. skärbräda.

Även bokstäver (gemener) funkar fint, som här:

a) potatisskalare
b) visp
c) skärbräda.

Man kan också ha en punktuppställning som en fortsättning på en inledande sats, exempelvis:

Kocken sa att han behövde hjälp med att
• vispa äggen
• sätta på ugnen
• läsa receptet.

Du kan också formulera fullständiga meningar:

Kocken beslutade följande:
• knivar slipas en gång om året.
• Anna har ansvar för ingredienserna.
• den som vispar äggen vispar också grädden.

Eller använda enstaka ord:

Under middagen ska följande frågor diskuteras:
• recept
• personal
• ingredienser.

Det allra vanligaste misstaget

Det vanligaste misstaget är inte att det sitter ett kommatecken fel eller att sista ordet saknar punkt. Nej, det är att de olika leden i uppställningen inte följer samma logik, inte går att läsa på ett vettigt sätt:

Det som utmärker en stark projektledare är

  • lyhörd
  • uppriktighet
  • envis.

I listan ovan borde det kanske istället stå lyhördhet, uppriktighet, envishet, eller hur? Eller så kunde man bygga om meningen en smula: En stark projektledare är lyhörd, uppriktig, envis. Det verkar kanske självklart. Men så fort det blir en längre, mer komplicerad lista, missar vi lätt ”logiken” på något ställe. Inte minst i uppställningar i tabeller, där vi tillåter oss att tänja på reglerna:

Det lyckade projektet:

  • intensivt arbete
  • att gruppen känner tillit till varandra
  • kommunikation, ofta och öppet
  • delmål = nödvändiga.

Även om exemplet ovan inte är obegripligt, så är det heller inte särskilt snyggt. Innan du skickar iväg din text, läs din lista, som om den vore en mening. Och om det är två eller flera listor intill varandra (”bra ledare/dåliga ledare”) exempelvis i en tabell eller illustration, jämför dem. Då märker du snart om det skaver någonstans.


 

Samlade skrivregler

Alla som skriver gör klokt i att investera i boken Svenska skrivregler, som ges ut av Språkrådet. Den ger svar på alla sådana här frågor och är ovärderlig när man sitter och grunnar över vad som egentligen gäller. Boken kan man exempelvis köpa på Adlibris: Svenska skrivregler

Ett lika strålande hjälpmedel är häftet Myndigheternas skrivregler (pdf) som går att ladda ned gratis här: Myndigheternas skrivregler

Behöver du hjälp?

Vill du ha hjälp med en text? Då har du hamnat rätt!
I menyn hittar du mer information om Ordgruppens tjänster.