Tre punkter …

Tre punkter […] är mycket användbart för att markera att ett ord, en mening eller en tanke inte avslutats. Men – håll koll på ”luftrummet”! Det ska vara ett mellanslag före de tre punkterna, såvida man inte menar att själva ordet är avbrutet. I det första exemplet nedan sväljer någon halva ordet = inget mellanslag.

Se skillnaden:
”Åh, du menar att författ…” Hon avbröt sig tvärt när dörren öppnades.
”Jaha, du menar det berömda bokmanuset …”, muttrade hon för sig själv.


Samlade skrivregler

Alla som skriver gör klokt i att investera i boken Svenska skrivregler, som ges ut av Språkrådet. Den ger svar på alla sådana här frågor och är ovärderlig när man sitter och grunnar över vad som egentligen gäller. Boken kan man köpa på exempelvis Adlibris: Svenska skrivregler

Ett lika strålande hjälpmedel är häftet Myndigheternas skrivregler (pdf) som går att ladda ned gratis här: Myndigheternas skrivregler

Behöver du mer hjälp?

Vill du ha hjälp med en text? Då har du hamnat rätt!
I menyn hittar du mer information om Ordgruppens tjänster.